Platooning pojazdów ciężarowych w kontekście celów zrównoważonego rozwoju współczesnych przedsiębiorstw logistycznych - Brząkała, Michał (Truck Platooning in the Context of Sustainable Development’s Targets of Modern Logistics Companies, 2024)
Innowacje w transporcie stały się ostatnio jednym z kluczowych obszarów zainteresowania łańcuchów dostaw współczesnych przedsiębiorstw logistycznych. Wyzwaniem jest nie tylko sprostanie oczekiwaniom rynku, ale także osiągnięcie tego zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Problem badawczy sformułowano w formie następującego pytania: w jaki sposób zastosowanie technologii zautomatyzowanej jazdy może przyczynić się do poprawy efektywności procesów transportowych i jednocześnie przyczynić się do zrównoważonego rozwoju. Celem artykułu jest identyfikacja i ocena roli, jaką odgrywa truck platooning w procesie zrównoważonego rozwoju współczesnych przedsiębiorstw logistycznych. Zastosowano metodę badawczą analizy danych zastanych – raportów, sprawozdań oraz protokołów. Z badań wynika, że truck platooning, ze względu na swoje ograniczenia, nie powinien być postrzegany jako docelowe rozwiązanie dla branży transportowej, ale jako kolejny szczebel przybliżający współczesne przedsiębiorstwa do osiągnięcia założonych celów biznesowych w kontekście zrównoważonego rozwoju.
Brząkała, M. (2024). Platooning pojazdów ciężarowych w kontekście celów zrównoważonego rozwoju współczesnych przedsiębiorstw logistycznych. W: D. Teneta (red.), Zrównoważony rozwój – trendy, wyzwania, kontrowersje (s. 37-48). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: innowacje; platooning pojazdów ciężarowych; zrównoważony rozwój; przedsiębiorstwo logistyczne; innovation; truck platooning; sustainable development; logistics company