Zrównoważone budownictwo – wyzwania środowiskowe, regulacje prawne, kierunki rozwoju - Bezegłów, Ewelina (Sustainable Construction – Environmental Challenges, Regulations, Development Directions, 2024)
Celem niniejszego opracowania jest analiza wyzwań środowiskowych, regulacji prawnych oraz potencjalnych kierunków rozwoju zrównoważonego budownictwa. Zastosowana metoda badawcza to analiza danych zastanych. W odpowiedzi na wyzwania środowiskowe takie jak emisja CO2, zużycie wody, produkcja odpadów i zmiany klimatu, kluczowe kierunki rozwoju obejmują implementację odnawialnych źródeł energii, optymalizację gospodarki odpadami, zwiększenie efektywności wykorzystania wody, a także redukcję emisji CO2. Autorka bada rosnące znaczenie rynku budynków zrównoważonych w Polsce, który zyskuje na znaczeniu wśród deweloperów i inwestorów realizujących projekty o wysokich walorach ekologicznych. W rezultacie wzrasta liczba budynków certyfikowanych według międzynarodowych standardów, takich jak m.in. BREEAM, LEED czy DGNB. Certyfikacja umożliwia tworzenie bardziej ekologicznych, energooszczędnych i komfortowych budynków, wspierających ochronę środowiska i poprawiających jakość życia użytkowników.
Bezegłów, E. (2024). Zrównoważone budownictwo – wyzwania środowiskowe, regulacje prawne, kierunki rozwoju. W: D. Teneta (red.), Zrównoważony rozwój – trendy, wyzwania, kontrowersje (s. 11-22). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: zrównoważony rozwój; zrównoważone budownictwo; wyzwania środowiskowe; sustainability; sustainable construction; environmental challenges