Dysfunkcyjność państwa jako przesłanka funkcjonowania organizacji terrorystycznej na jego terytorium - Bobkier, Robert (State dysfunctionality as a premise for the functioning of a terrorist organization in its territoryy, 2024)
Artykuł omawia zjawisko dysfunkcyjności państw jako przesłankę dla działalności organizacji terrorystycznych na ich terytorium. Analizuje historyczne i współczesne przyczyny upadku państw, takie jak dziedzictwo kolonializmu, korupcję, biedę oraz wewnętrzne konflikty etniczne i religijne. Przedstawia różne definicje i klasyfikacje państw dysfunkcyjnych, w tym termin „państwo upadłe” i „państwo wrażliwe”. Omówiono również rolę organizacji terrorystycznych w takich państwach oraz ich zdolność do tworzenia alternatywnych struktur władzy na obszarach poza kontrolą legalnych rządów. Kluczowym czynnikiem sukcesu tych organizacji jest radykalna ideologia, która umożliwia przejęcie władzy i utrzymanie kontroli na terytorium państwa dysfunkcyjnego. Wnioski wskazują na konieczność kompleksowego podejścia do problemu upadku państw w kontekście bezpieczeństwa międzynarodowego.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 50(1)/2024, s. 41-67
Keywords: terroryzm; państwo upadłe; państwo wrażliwe; antywesternizm; finansowanie terroryzmu