Wpływ akcesji Polski do UE na kierunek strategicznego rozwoju Gdańska - Kempa, Jarosław (The Impact of Polish Accession to the EU on the Direction of Strategic Development of Gdańsk, 2024)
Wprowadzenie samorządu terytorialnego w Polsce miało fundamentalne znaczenie dla rozwoju kraju. Gdańsk został powiatem grodzkim i zalicza się do grona największych i najważniejszych ośrodków metropolitalnych w kraju. Przystąpienie do Unii Europejskiej stworzyło możliwość przyspieszonej modernizacji miast. Najważniejsze polskie miasta stały się znacznymi beneficjentami unijnej polityki spójności. Celem artykułu jest próba oceny znaczenia funduszy europejskich dla strategicznego rozwoju miasta Gdańska. W pracy skorzystano z dokumentów planistycznych oraz strategicznych związanych z funkcjonowaniem miasta Gdańska.
s. 185-199
Keywords: Gdańsk; metropolia; fundusze europejskie; samorząd terytorialny; Gdansk; metropolis; European funds; local government