Rozwój polskich regionów w warunkach członkostwa w Unii Europejskiej na przykładzie województwa śląskiego - Dziembała, Małgorzata (Development of Polish Regions under Conditions of Membership in the European Union on the Example of the Silesian Voivodeship, 2024)
1 maja 2004 r. Polska uzyskała członkostwo w Unii Europejskiej, z którym, wzorem doświadczeń innych krajów, wiązano wiele korzyści, również dla regionów. Celem rozdziału jest przedstawienie wybranych korzyści dla województwa śląskiego odnoszonych w warunkach członkostwa w UE i identyfikacja zmian dokonujących się w rozwoju tego województwa na tle innych polskich regionów. Po akcesji do UE PKB na mieszkańca w województwie śląskim zdecydowanie wzrósł, kształtując się powyżej średniej dla Polski. Łatwiejszy dostęp do rynków unijnych wpłynął na wzrost eksportu przedsiębiorstw z województwa śląskiego. Członkostwo w UE sprzyjało napływowi zagranicznych inwestycji bezpośrednich, z którymi wiąże się często transfer wiedzy i technologii. Istotną rolę w rozwoju województwa śląskiego odegrały także fundusze unijne.
s. 158-171
Keywords: region; fundusze UE; rozwój regionalny; polityka spójności Unii Europejskiej; EU funds; regional development; European Union cohesion policy