Skuteczność prognozowania zużycia energii elektrycznej w województwach Polski w kontekście spójności Unii Europejskiej - Surówka, Agata (Effectiveness of Forecasting Electricity Consumption in Polish Voivodeships in the Context of European Union Cohesion, 2024)
W ciągu 20 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej cały sektor energetyczny podległ znacznej transformacji. Kolejne unijne regulacje przekładały się na zmiany strukturalne, własnościowe i rynkowe. Jak powszechnie wiadomo, w polityce energetycznej Polski do 2030 r. priorytetowe znaczenie nadano działaniom zwiększającym efektywność energetyczną. Jednym z przyjętych celów jest spowolnienie do tego roku wzrostu zużycia energii elektrycznej oraz energochłonności polskiej gospodarki. W tym kontekście przewidywanie zużycia energii w województwach Polski nabiera szczególnego znaczenia. Pomimo nielicznych publikacji, w których analizowane i badane jest zużycie energii elektrycznej w UE, dotkliwie odczuwalny jest brak pozycji, w których dokonywana jest predykcja i ocena jakości prognoz sporządzonych dla cech ją określających. Stanowiło to główną przesłankę do zainteresowania się tą problematyką. Celem rozdziału jest dokonanie prognozy wartości wybranych cech charakteryzujących zużycie energii elektrycznej w województwach Polski (2021-2023), a następnie ocena jej jakości oraz skuteczności.
s. 141-157
Keywords: metody ilościowe; zarządzanie rozwojem regionalnym; energetyka odnawialna; zrównoważony rozwój; quantitative methods; regional development management; renewable energy; sustainable development