Rozwój współpracy transgranicznej w Polsce i w Unii Europejskiej - Dołzbłasz, Sylwia (Development of Cross-Border Cooperation in Poland and in the European Union, 2024)
Autorka podjęła tematykę rozwoju współpracy transgranicznej jako ważnego elementu integracji europejskiej w przestrzeni Polski i Europy. Omówiła ewolucję współpracy transgranicznej realizowanej w ramach polityki spójności UE, w tym jej korzyści i bariery. Zwróciła uwagę na współczesne zagrożenia dla współpracy w świetle wyzwań geopolitycznych.
s. 130-140
Keywords: współpraca transgraniczna; polityka spojności; pogranicze; Polska; Unia Europejska; cross-border cooperation; cohesion policy; borderland; Poland; European Union