Rynek transportu lotniczego w Polsce w okresie 20 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej - Olipra, Łukasz (The Air Transport Market in Poland During the 20 Years of Poland’s Membership in the European Union, 2024)
Celem niniejszego opracowania jest identyfikacja głównych zmian, będących konsekwencją liberalizacji rynku transportu lotniczego w Polsce wynikającej z akcesji Polski do Unii Europejskiej. W pierwszej części opracowania przedstawiono podstawowe regulacje w zakresie funkcjonowania międzynarodowego transportu lotniczego, dalej omówiono proces liberalizacji rynku lotniczego w Unii Europejskiej. Następnie przeprowadzono analizę zmian ilościowych (głównie dynamiczny wzrost liczby pasażerów i operacji lotniczych) oraz jakościowych – przeanalizowano strukturę rynku pasażerskiego transportu lotniczego według kryterium typu przewoźnika oraz konkretnych linii lotniczych. Opracowanie zamyka omówienie oddziaływania zmian w przewozach pasażerskich na funkcjonowanie portów lotniczych w Polsce.
s. 113-129
Keywords: transport lotniczy; rynek lotniczy; akcesja Polski do Unii Europejskiej; liberalizacja rynku transportu lotniczego; air transport; aviation market; Poland's accession to the European Union; liberalisation of the air transport market; effects of the liberalisation of the air transport market