Inteligentne regiony, silna Europa? AI jako narzędzie polityki regionalnej - Biegun, Krzysztof (Intelligent Regions, Strong Europe? Artificial Intelligence in Regional Policy-Making, 2024)
Rozdział zawiera analizę potencjału i wyzwań związanych z implementacją sztucznej inteligencji (AI) w polityce regionalnej. Celem badania jest ocena możliwości wykorzystania AI do optymalizacji procesów decyzyjnych, alokacji zasobów oraz monitorowania efektów interwencji w ramach polityki regionalnej. Praca opiera się na przeglądzie najnowszej literatury naukowej i identyfikuje kluczowe obszary zastosowań AI, takie jak analiza danych regionalnych, zarządzanie projektami czy modelowanie scenariuszy rozwojowych. Omówiono również modele integracji AI z procesami decyzyjnymi oraz wyzwania etyczne i prawne. Wnioski wskazują na potrzebę wdrożenia AI w perspektywie krótko- do średnioterminowej, z uwzględnieniem konieczności budowania kompetencji cyfrowych i zapewnienia równego dostępu do technologii w różnych regionach.
s. 95-112
Keywords: sztuczna inteligencja; inteligentne regiony; modelowanie predykcyjne; artificial intelligence; predictive modelling; smart regions