Tendencje w zakresie internacjonalizacji instytucji szkolnictwa wyższego w perspektywie ostatnich dwudziestu lat - Hajduk, Anna (Trends in the Internationalisation of Higher Education Institutions Over the Last Twenty Years, 2024)
Celem rozdziału jest przegląd zmian, jakie nastąpiły w ciągu ostatnich dwóch dekad w postrzeganiu umiędzynarodowienia szkolnictwa wyższego i związanych z tym zagadnień w Polsce oraz w Europie na tle innych światowych regionów. Opierając się na wybranych badaniach ankietowych IAU Global Survey i EAIE Barometer przeprowadzonych odpowiednio przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Uniwersytetów (IAU) oraz European Association for International Education (EAIE), omówiono perspektywę instytucjonalną i perspektywę praktyków internacjonalizacji w kontekście wykonywanej przez nich pracy.
s. 71-81
Keywords: Unia Europejska; Polska; IAU Global Survey; EAIE Barometer; Internationalisation of Higher Education; European Union; Poland