20 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej – implikacje dla polityki rynku pracy - Kukulat-Dolata, Iwona (20 Years of Poland’s Membership in the European Union – Implications for Labor Market Policy, 2024)
W rozdziale przedstawiono, jak zmieniała się polityka rynku pracy w związku z wejściem Polski do Unii Europejskiej i koniecznością dostosowania działań w niej zawartych do pewnych standardów europejskich w zakresie organizacji sfery instytucjonalnej rynku pracy. Analizą objęto te zagadnienia, które w opinii autorki miały zasadnicze znaczenie dla spójności i usprawniały organizację i funkcjonowanie rynku pracy dzięki prowadzonej polityce rynku pracy. Szczególną uwagę zwrócono na podstawy unijnej polityki rynku pracy i ramy prawne polskiej polityki realizowanej na podstawie obowiązującej od 2004 r. ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, która była ponad 200 razy zmieniana. Wprowadzane zmiany wskazywały, że realizowana polityka ewaluowała i nastąpiło w jej ramach sukcesywne przechodzenie z rozwiązań o charakterze pasywnym do tych tworzących podstawy aktywnej polityki rynku pracy, które coraz bardziej były adekwatne do potrzeb polskiej gospodarki.
s. 45-57
Keywords: rynek pracy; polityka rynku pracy; strategie zatrudnienia; labor market; labor market policy; employment strategies