Współpraca handlowa Unii Europejskiej z krajami ASEAN w XXI wieku - Drelich-Skulska, Bogusława; Bobowski, Sebastian (Trade Cooperation of the European Union with ASEAN Countries in the 21st Century, 2024)
Procesy integracji gospodarczej na kontynencie europejskim oraz w Azji Południowo-Wschodniej przebiegają równolegle od przeszło czterech dekad, choć niewątpliwie to UE stanowi punkt odniesienia, źródło doświadczeń i praktyk dla partnerów z ASEAN. Handel jako klasyczny przejaw międzynarodowych stosunków gospodarczych stanowi obszar intensywnej współpracy w ramach strategicznego partnerstwa obu ugrupowań. Niemniej jednak, mając na uwadze rozbieżności agendy handlowej poszczególnych państw członkowskich ASEAN, stworzenie kompleksowej megaregionalnej umowy w formacie region-region zaspokajającej strategiczne aspiracje Unii Europejskiej będzie stanowiło olbrzymie wyzwanie.
s. 25-34
Keywords: Unia Europejska; ASEAN; megaregionalizm handlowy; European Union; mega-regionalism in trade