Spis treści [20 lat Polski w Unii Europejskiej. Doświadczenia i wyzwania. Księga jubileuszowa Profesor Ewy Pancer-Cybulskiej / red. E. Szostak, et al. - Wrocław, 2024] - Szostak, Ewa. Redakcja; Baran, Bernardeta. Redakcja; Olipra, Łukasz. Redakcja (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
[Monografia powstała dzięki współpracy badaczy z różnych ośrodków naukowych. Stanowi zbiór tekstów poruszających zagadnienia związane z procesem integracji, które przedstawiono z perspektywy 20 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej. Autorzy ukazali różnorodne zmiany w ujęciach lokalnym, regionalnym, krajowym czy międzynarodowym, jakie zaszły w polskiej gospodarce, oraz wyzwania związane z dalszym procesem integracyjnym. Monografia „20 lat Polski w Unii Europejskiej. Doświadczenia i wyzwania” to lektura obowiązkowa nie tylko dla studentów i badaczy, lecz także dla wszystkich, którzy pragną zrozumieć, jak członkostwo w Unii Europejskiej wpłynęło na nasz kraj i jakie perspektywy rysują się na horyzoncie. Opracowanie jest dedykowane Profesor Ewie Pancer-Cybulskiej] z zapowiedzi.
s. 217
Keywords: integracja europejska; polityka regionalna; fundusze strukturalne; współpraca handlowa; rynek pracy