Problem samotności i style radzenia sobie ze stresem w kontekście doświadczanych sytuacji życiowych wśród wojennych uchodźców na przykładzie badań w Krakowie - Borczykowska-Rzepka, Maria; Rurka, Justyna (The problem of loneliness and styles of coping with stress in the context of experienced life situations among war refugees based on the example of research conducted in Kraków, 2024)
Niniejszy artykuł stanowi prezentację badań przeprowadzonych wśród osób pochodzących z Ukrainy przybyłych do Krakowa po 24.02.2024 r., czyli po zbrojnym ataku Rosji na Ukrainę. Część pierwsza przybliża rozważania teoretyczne dotyczące zjawiska samotności. Część drugą wypełniają badania, do przeprowadzenia których wykorzystano skróconą Skalę do Badania Samotności (SBS-AD) autorstwa Z. Dołęgi, Kwestionariusz Radzenia Sobie w Sytuacjach Stresowych (CISS) N. S. Endlera i J. D. A. Parkera w polskiej adaptacji P. Szczepanika, J. Strelaua i K. Wrześniewskiego oraz ankietę własną skonstruowaną na potrzeby pozyskania istotnych danych społeczno-demograficznych.Niniejszy artykuł stanowi prezentację badań przeprowadzonych wśród osób pochodzących z Ukrainy przybyłych do Krakowa po 24.02.2024 r., czyli po zbrojnym ataku Rosji na Ukrainę. Część pierwsza przybliża rozważania teoretyczne dotyczące zjawiska samotności. Część drugą wypełniają badania, do przeprowadzenia których wykorzystano skróconą Skalę do Badania Samotności (SBS-AD) autorstwa Z. Dołęgi, Kwestionariusz Radzenia Sobie w Sytuacjach Stresowych (CISS) N. S. Endlera i J. D. A. Parkera w polskiej adaptacji P. Szczepanika, J. Strelaua i K. Wrześniewskiego oraz ankietę własną skonstruowaną na potrzeby pozyskania istotnych danych społeczno-demograficznych.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 50(1)/2024, s. 11-39
Keywords: wojna; uchodźcy wojenni; samotność; stres