Wybrane polimorfizmy pojedynczych nukleotydów (SNPs) genu FASN oraz inne czynniki wpływające na skład i zawartość tłuszczu mleka krów - Przybylska Paulina (Selected single nucleotide polymorphisms (SNPs) of the FASN gene and other factors influencing the composition and fat content of cows' milk, 2024)
Celem badań było określenie wpływu pięciu SNP-ów genu FASN (wraz z ich wariantami genotypowymi) na zawartość tłuszczu w mleku oraz profil kwasów tłuszczowych mleka krów trzech ras: polskiej czerwono – białej (ZR), polskiej czerwonej (RP) i polskiej holsztyńsko – fryzyjskiej odmiany czerwono – białej (RW).
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: SNP; FASN; kwasy tłuszczowe; laktacja; wiek krów; mleko; bydło