The application of the high-pressure thermochemical process for recycling of organic waste - Rasaq Waheed (Zastosowanie wysokociśnieniowego procesu termochemicznego do recyklingu odpadów organicznych, 2024)
Celem badawczym rozprawy jest zaproponowanie skutecznej konwersji termicznej i biologicznego przetwarzania odpadów żywnościowych (FW) w celu zarządzania fosforem, lotnymi kwasami tłuszczowymi (VAF), biomasą drożdży i źródłami energii, koncentrując się na odzyskiwaniu z FW poprzez wysokociśnieniowe procesy termochemiczne (HPTP), w szczególności hydrotermalną karbonizację (HTC) i scharakteryzowanie jej produktów końcowych, które obejmują hydrochar (HC) i fazę wodną hydrotermalnej karbonizacji (HTC-AP).
Keywords: food waste; High-pressure thermochemical processes; Hydrothermal carbonization aqueous phase; Thermochemical conversion process; Hydrothermal carbonization; Volatile fatty acids; Response surface methodology and central composite design; Biomethane potential; anaerobic digestion; Yarrowia sp. clade species; optimization of HTC conditions