Ocena wpływu elementów konstrukcyjnych pojazdów samochodowych na bezpieczeństwo pieszego - Ptak, Mariusz (Assessment of the impact of motor vehicle structural elements on pedestrian safety, 2012)
W rozprawie doktorskiej przedstawiono metodę oceny wpływu elementów konstrukcyjnych przedniej części pojazdu na bezpieczeństwo pieszego. Integralnym elementem metody jest autorski parametr k, pozwalający określić kinematykę pieszego po zderzeniu. Nowy algorytm odpowiada na problem oceny ryzyka uderzenia pojazdu SUV w pieszego. Metoda została zweryfikowana na przykładzie pojazdu kompaktowego i SUV, łącząc kryterium kinematyczne i biomechaniczne.
Keywords: bezpieczeństwo pieszego; SUV metoda elementów skończonych; multibody; elementy konstrukcyjne pojazdów; wypadki drogowe; ochrona pieszych; konstrukcja pojazdów; bezpieczeństwo drogowe; systemy ochrony pieszych; kolizje pieszy-pojazd; wypadki samochodowe; testy zderzeniowe; pedestrian safety; SUV; finite element method; vehicle structural components; road accidents pedestrian protection; vehicle design; road safety; pedestrian protection systems; pedestrian-vehicle collisions; car accidents; crash tests