Integrated Platform for Composite Knowledge Management Applications. Knowledge-Centric Approach - Wydmuch, Gracja (Zintegrowana platforma dla łącznego wykorzystania narzędzi do zarządzania wiedzą. Podejście wiedzocentryczne, 2008)
Zintegrowane narzędzia informatyczne nie zapewniają w praktyce kompleksowego rozwiązywania problemów związanych z zarządzaniem wiedzą w organizacji. Dokonana w artykule analiza wykorzystania poszczególnych kategorii aplikacji dostarcza szerszej perspektywy ukazującej rozbieżność między stanem obecnym a oczekiwanym. Portale korporacyjne, traktowane obecnie jako kompleksowe narzędzie do zarządzania wiedzą, skoncentrowane są raczej na aspekcie biznesowym niż na samej problematyce wiedzy w organizacji. Ze względu na niezaprzeczalną wszechobecność wiedzy trudno określić jej konkretne miejsce w strukturze systemowej. Ze względu na jej rozmyty charakter znacznie trudniej jest ją jednak identyfikować na bieżąco i formalizować. Sprawia to, że zarządzanie wiedzą sprowadzane jest wyłącznie do służebnej roli w organizacji, pomimo kluczowego znaczenia dla osiągania przewagi konkurencyjnej. Rozwój narzędzi służących zarządzaniu wiedzą jest nieunikniony. Istniejące rozwiązania, takie jak portale korporacyjne, wiki czy mashupy, pozwalają na implementację poszczególnych aplikacji służących zarządzaniu wiedzą, które w połączeniu stwarzają możliwość rozwiązywania problemów nie wycinkowo, lecz kompleksowo. W artykule przedstawiono koncepcji łącznego wykorzystania narzędzi rozwiązujących problemy związane z realizacją poszczególnych procesów zarządzania wiedzą. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2008, Nr 23, s. 237-248