Weryfikacja trafności wybranych prognoz makroekonomicznych w Polsce - Piech, Krzysztof (The Verification of Selected Macroeconomic Forecasts Accuracy in Poland, 2008)
Prognozowanie makroekonomiczne może być sprawą zarówno prostą, jak i trudną. Jeśli stosuje się wiedzę ekspercką, to jest to zadanie stosunkowo łatwe, jeśli natomiast chciałoby się w tym celu zbudować model ekonometryczny, to może się ono okazać bardzo trudne. Opinię publiczną i polityków interesują jednak nie tyle sposoby otrzymania określonych prognoz, ile sama ich wartość, a także - trafność. Jeśli bowiem prognozy eksperta są bardziej trafne niż uzyskane za pomocą rozbudowanego modelu ekonometrycznego, to wystarczyłoby się oprzeć na nich. Nie oznacza to jednak, że należy zarzucić samo modelowanie. Nawet jeśli prognozy uzyskiwane przy wykorzystaniu modelu makroekonomicznego są mniej trafne, możliwe jest przeprowadzanie za jego pomocą symulacji scenariuszy polityki gospodarczej (mimo krytyki Lucasa), w tym np. oddziaływania funduszy unijnych. W tym celu został skonstruowany model HERMIN. Ma on wspomagać decydentów w podejmowaniu decyzji zarówno na szczeblu krajowym, jak i regionalnym. Mimo że początkowe prognozy otrzymywane za pomocą Modelu HERMIN były - w porównaniu do wyników innych ośrodków-generalnie niskiej jakości, to wraz z upływem czasu trafność prognoz tego modelu stawała się coraz wyższa (zwłaszcza w porównaniu z prognozami innych ośrodków). Model HERMIN jest jednym z największych modeli polskiej gospodarki, mimo tego nie udaje się za jego pomocą dobrze przewidzieć zachowania sektora pieniężnego, w tym wpływu pozyskiwanych funduszy unijnych na stopę inflacji (czy kurs walutowy). (fragment artykułu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2008, Nr 21, s. 152-165