Reforma systemu emerytalnego w wybranych krajach Europy Środkowo-Wschodniej - Chybalski, Filip (Pension Reform in CEE Countries, 2008)
Przeprowadzone reformy systemów emerytalnych w krajach Europy Środkowo-Wschodniej to jedno z największych wyzwań, przed jakimi kraje te stanęły po transformacji ustrojowej. Konieczność przeprowadzenia tych reform była oczywista, a alarmujące prognozy demograficzne i idące za nimi prognozy wydatków emerytalnych z budżetu państwa nie pozostawiły politykom innego wyjścia, jak tylko podjąć się tego zadania. Dokonane zmiany w konstrukcji systemu zabezpieczenia emerytalnego szły od systemu w pełni repartycyjnego w kierunku systemu kapitałowego, znajdując kompromis między tymi dwoma rozwiązaniami. W ten sposób kraje postkomunistyczne stały się prekursorami gruntownych reform emerytalnych w Europie, tworząc trzyfilarową konstrukcję. (fragment artykułu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2008, Nr 21, s. 48-57