Rachunkowość i controlling w małych jednostkach gospodarczych - Sawicki, Kazimierz (Selected Problems of Accounting and Controlling in Small Enterprises, 2008)
Mimo nasilających się procesów globalizacji w krajach gospodarki rynkowej najwięcej jest małych i średnich przedsiębiorstw. W artykule omówiono pojęcie małego przedsiębiorstwa w aspekcie rachunkowości oraz przedstawiono istotę, elementy i zadania controllingu w przedsiębiorstwie. Zaprezentowano również szczególne cechy rachunkowości i controllingu małych jednostek gospodarczych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2008, Nr 14, s. 388-395