Ewolucja rachunkowości zarządczej: od rachunku kosztów do strategicznej rachunkowości zarządczej - Nita, Bartłomiej (The Evolution of Management Accounting: from Cost Accounting to Strategic Management Accounting, 2008)
Celem artykułu jest przedstawienie ewolucji rachunkowości zarządczej. Omówiono zmieniającą się orientację rachunkowości zarządczej oraz formowanie się wybranych metod na tle najważniejszych podejść badawczych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2008, Nr 14, s. 293-317