Uwarunkowania wyboru metody ustalania różnic kursowych dla celów podatku dochodowego - Martynowicz, Aleksandra (Conditions of Choosing the Method of Calculation of the Foreign Exchange Differences for Income Tax Purposes, 2008)
Od 1 stycznia 2007 r. przepisy ustaw o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz o podatku dochodowym od osób fizycznych wprowadziły możliwość wyboru sposobu ustalania różnic kursowych, które wpływają na podstawę opodatkowania. W artykule omówiono wybór metody ustalania różnic kursowych: według przepisów podatkowych i metodę bilansową. Przedstawiono również zagrożenia wynikające z wyboru danej metody.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2008, Nr 14, s. 252-255