Amortyzacja jako instrument strategicznego rachunku kosztów przedsiębiorstwa - Martyniuk, Teresa (The Depreciation as an Instrument of a Company Strategic Cost Accounting, 2008)
W artykule przedstawiono analizę amortyzacji jako instrumentu wykorzystywanego w sterowaniu działalnością inwestycyjną przedsiębiorstw. Omówiono bilansowe aspekty amortyzacji oraz scharakteryzowano odpisy amortyzacyjne na potrzeby strategicznego rachunku kosztów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2008, Nr 14, s. 247-251