Problem efektywnego wykorzystania zasobów w procesie zarządzania państwową szkołą wyższą - Ćwiąkała-Małys, Anna (A Problem in Effective Usage of Resources in a Process of Higher State School Management, 2008)
W artykule omówiono raporty dotyczące szkolnictwa wyższego opracowane przez Bank Światowy (1994) oraz UNESCO (1995). Przedstawiono problem efektywności uniwersytetów australijskich z zastosowaniem metody granicznej analizy danych DEA. Zaprezentowano również strukturę aktywów uczelni medycznych w Polsce, politechnik, uczelni rolniczych oraz uniwersytetów i przedstawiono przykład obliczenia względnej efektywności uczelni wyższych o profilu rolniczym w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2008, Nr 14, s. 100-113