Koniunktura gospodarcza a upadłość przedsiębiorstw w Polsce w niestabilnych warunkach makroekonomicznych - Ryszka, Patrycja (Economic Conditions and Corporate Bankruptcies in Poland in Unstable Macroeconomic Conditions, 2024)
Wybuch pandemii COVID-19 okazał się trudnym okresem dla polskiej gospodarki. Nowa pandemiczna rzeczywistość przyniosła nie tylko wzrost ogólnej liczby otwieranych postępowań upadłościowych i restrukturyzacyjnych, ale też istotne zmiany w korzystaniu z tych procedur przez polskich przedsiębiorców i konsumentów. Wielu przedsiębiorców zmuszonych było do zamknięcia swoich działalności, ponieważ wszelkie obostrzenia wprowadzone w czasie pandemii przyczyniły się do utraty ich płynności finansowej i niewypłacalności, a w efekcie do upadłości. Celem artykułu jest ustalenie wpływu koniunktury gospodarczej na liczbę upadłości polskich przedsiębiorstw. Zakres czasowy niniejszego opracowania obejmuje lata 2019-2022. Autorka wykorzystała następujące metody badawcze: analizę porównawczą i statystyczną, metodę obserwacji, współczynnik korelacji Pearsona, a także metodę tabelaryczną i graficznej prezentacji danych. Na podstawie przeprowadzonych badań oraz studiów literaturowych potwierdzono postawioną w niniejszym artykule hipotezę badawczą.
Ryszka, P. (2024). Koniunktura gospodarcza a upadłość przedsiębiorstw w Polsce w niestabilnych warunkach makroekonomicznych. W: M. Gasz, A. Koza, A. Politaj, Ekonomia i finanse (s. 107-114). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: koniunktura gospodarcza; upadłość przedsiębiorstw; współczynnik korelacji liniowej Pearsona; niewypłacalność; utrata płynności finansowej; economic condition; business bankruptcy; Pearson’s correlation; insolvency; loss of financial liquidity