Wpływ środków własnych na decyzje inwestycyjne w przedsiębiorstwie w kontekście niestabilnych warunków makroekonomicznych - Lis, Paulina (The Impact of Own Funds; as a Source of Financing in Enterprises; on Investment Decisions in the Enterprise in the Context of Unstable Macroeconomic Conditions, 2024)
Opracowanie analizuje, jak przedsiębiorcy kształtują strukturę kapitałową w warunkach wzrostu ryzyka inwestycyjnego i niestabilnych warunkach makroekonomicznych. Autorka bada zmiany w strukturze kapitałowej przedsiębiorstw, zwłaszcza udział kapitałów własnych jako źródła finansowania i podstawy decyzji inwestycyjnych w trudnych warunkach. Celem artykułu jest identyfikacja wpływu stabilnej bazy kapitałowej na zdolność przedsiębiorstw do podejmowania decyzji inwestycyjnych. Analiza dotyczy firm korzystających z kapitałów własnych w latach 2019-2021. Badanie potwierdza, że solidna baza kapitałowa oparta na środkach własnych zwiększa elastyczność finansową i zdolność firm do podejmowania decyzji w niestabilnych warunkach. Przegląd danych pokazuje, że strategie oparte na środkach własnych chronią przed ryzykiem finansowym, a firmy z elastyczną strukturą kapitałową są bardziej innowacyjne. Wnioski podkreślają rolę stabilnej bazy kapitałowej w przetrwaniu turbulencji makroekonomicznych.
Lis, P. (2024). Wpływ środków własnych na decyzje inwestycyjne w przedsiębiorstwie w kontekście niestabilnych warunków makroekonomicznych. W: M. Gasz, A. Koza, A. Politaj, Ekonomia i finanse (s. 99-106). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: struktura kapitałowa; decyzje inwestycyjne; niestabilne warunki makroekonomiczne; capital structure; investment decisions; unstable macroeconomic conditions