Pandemia COVID-19 a sytuacja finansowa sektora przedsiębiorstw niefinansowych w Polsce - Kruczek, Klaudia (The Analysis of the Impact of the COVID-19 Pandemic on the Financial Results of Non-Financial Enterprises in Poland in the Years 2017-2022, 2024)
Badanie miało na celu zrozumienie wpływu pandemii COVID-19 na sytuację finansową przedsiębiorstw niefinansowych w Polsce w latach 2017-2022. Autorki skupiły się na identyfikacji czynników związanych z pandemią, które mogły wpłynąć na kondycję finansową firm oraz na ocenie zmian, jakie nastąpiły w wynikach tych firm. W badaniu skoncentrowano się na kluczowych aspektach finansowych, takich jak przychody, koszty i wyniki finansowe brutto i netto. Analiza danych wykazała, że pandemia spowodowała ogólne pogorszenie wyników finansowych przedsiębiorstw niefinansowych w Polsce w pierwszym roku trwania pandemii. W latach 2021-2022 sektor ten zaczął jednak odnosić pewne sukcesy w odbudowie po poniesionych stratach. Wskazuje to na stopniową adaptację firm do zmieniającego się otoczenia rynkowego. Wprowadzone ograniczenia i lockdown miały istotny wpływ na funkcjonowanie przedsiębiorstw szczególnie pod względem sprzedaży. Doprowadziło to do dynamicznych zmian w sprzedaży. Ponadto koszty operacyjne przedsiębiorstw wzrosły w okresie pandemii, głównie w 2022 roku. Spowodowane było to wysoką inflacją oraz wzrostem cen czynników wytwórczych.
Kruczek, K., Turek, N. (2024). Pandemia COVID-19 a sytuacja finansowa sektora przedsiębiorstw niefinansowych w Polsce. W: M. Gasz, A. Koza, A. Politaj, Ekonomia i finanse (s. 89-98). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: pandemia COVID-19; wyniki finansowe; kondycja finansowa; przedsiebiorstwa niefinansowe; analiza finansowa; COVID-19; financial result; financial condition; non-financial enterprises; financial analysis