Analiza motywacji i celów finansowych, czyli jak oszczędza pokolenie Z - Kędzierska, Natalia (The Analysis of Attitudes; Motivation; and Financial Goals: How Generation Z Saves Money, 2024)
Oszczędzanie to proces składający się z szeregu decyzji finansowych, które rzutują na jakość życia. Oszczędności są istotnym elementem finansów w życiu młodego człowieka. W obecnych, niestabilnych czasach szczególnie ważne jest, by je posiadać i umiejętnie nimi gospodarować. Niniejsze opracowanie ma na celu zwrócenie uwagi na temat oszczędności młodych osób. Skupiono się na determinantach i celach oszczędzania, motywacjach i postawach finansowych młodego pokolenia. Zastosowane w pracy metody badawcze to analiza krytyczna piśmiennictwa, analiza statystyczna oraz metoda dedukcyjna. W tekście podjęto próbę ukazania pokolenia młodych osób jako zwolenników oszczędzania, którzy mają świadomość konieczności posiadania środków na przyszłość. Wykazano, że pokolenie Z oszczędza pomimo czynników niesprzyjających, jednak zapatruje się ono na posiadanie rezerw finansowych zupełnie inaczej niż starsze generacje. Jego podejście do pieniędzy sprawia, że nie koncentruje się na gromadzeniu środków na daleką przyszłość, lecz na gospodarowaniu pieniędzmi w teraźniejszości.
Kędzierska, N. (2024). Analiza motywacji i celów finansowych, czyli jak oszczędza pokolenie Z. W: M. Gasz, A. Koza, Ekonomia i finanse (s. 73-80). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: młodzież; oszczędzanie; oszczędności; pokolenie Z; young people; savings; generation Z