Rola płac i zysków w kształtowaniu inflacji w Polsce w latach 2021-2023 - Hadłów, Kacper (The Role of Wages and Profits in Shaping Inflation between 2021 and 2023 in Poland, 2024)
W artykule podjęto temat znaczenia płac oraz zysków w procesach inflacyjnych mających miejsce w Polsce w latach 2021-2023. Celem badania była charakterystyka zmian w zakresie kształtowania się poziomu płac oraz rentowności przedsiębiorstw w gospodarce na tle szoku inflacyjnego, a także próba udowodnienia, która spirala inflacyjna – płacowo-cenowa czy marżowo-cenowa – miała miejsce w analizowanym okresie. W pracy zastosowano metodę opisową, proste metody statystyczne, a także metodę analizy i krytyki piśmiennictwa. Badanie pozwoliło wykluczyć zaistnienie zjawiska nakręcania spirali płacowo-cenowej, a także nie pozwala jednoznacznie potwierdzić wystąpienia spirali marżowo-cenowej. Niemniej polskie przedsiębiorstwa skutecznie zaadaptowały się do zmieniających się warunków gospodarczych i kształtując swoje marże, przyczyniły się do wzrostu cen, co skutkowało rekordowymi wskaźnikami rentowności oraz ukazaniem wyraźnie słabszej pozycji negocjacyjnej pracowników względem firm.
Hadłów, K. (2024). Rola płac i zysków w kształtowaniu inflacji w Polsce w latach 2021-2023. W: M. Gasz, A. Koza, A. Politaj, Ekonomia i finanse (s. 53-65). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: inflacja; spirala płacowo-cenowa; spirala marżowo-cenowa; płace; zyski; inflation; wage-price spiral; profit-price spriral; wages; profits