Wpływ internetu rzeczy (IoT) na usługi społeczne – perspektywa innowacyjnych projektów - Gamalczyk, Marcin; Szpila, Dominik (The Impact of the Internet of Things (IoT) on Social Services: a Perspective of Innovative Projects, 2024)
Niniejsza praca koncentruje się na tematyce internetu rzeczy (IoT) i jego wpływie na rozwój społeczeństwa. Jej celem było zbadanie szans i zagrożeń wynikających z rozwoju IoT oraz analiza korzyści dla człowieka z wdrożenia koncepcji smart city i smart home, a także Przemysłu 4.0. Przegląd literatury pozwolił na zgłębienie wiedzy o aktualnych tendencjach i perspektywach rozwoju IoT. Postęp IoT przynosi liczne korzyści zwłaszcza w smart city, poprawiając efektywność zarządzania zasobami oraz usługami miejskimi, oraz w smart home, optymalizując procesy domowe. W Przemyśle 4.0 IoT stymuluje innowacje i zwiększa efektywność produkcji. Wnioski wskazują na obiecujące perspektywy rozwoju IoT, ale podkreślają również konieczność uwzględnienia zagrożeń, takich jak problemy z bezpieczeństwem danych i prywatnością. Niniejsza praca dostarcza wiedzy na temat korzyści IoT i zwraca uwagę na aspekty wymagające dalszych badań i praktycznej implementacji.
Gamalczyk, M., Szpila, D. (2024). Wpływ internetu rzeczy (IoT) na usługi społeczne – perspektywa innowacyjnych projektów. W: M. Gasz, A. Koza, A. Politaj, Ekonomia i finanse (s. 40-52). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: internet rzeczy; inteligentne miasto; inteligentny dom; przemysł 4.0; zrównoważony rozwój; Internet of Things; smart city; smart home; Industry 4.0; sustainability