Wpływ premier gier komputerowych na dynamikę cen akcji polskich spółek gamingowych - Durski, Wiktor (The Impact of Computer Game Launches on the Share Price Dynamics of Polish Game Companies, 2024)
Niniejszy artykuł w ujęciu ogólnym dotyczy gier komputerowych. Zawężając temat, należy stwierdzić, że opierając się na danych statystycznych, wprowadzono terminologię związaną z grami wideo i komputerowymi oraz zwrócono uwagę na ich popularność. W pracy uwzględniono wszechstronność gier wraz z ich klasyfikacją i opisano wielkość polskich spółek akcyjnych z branży gamedev. W części badawczej przytoczono cztery przykłady indeksów giełdowych spółek w okresie premier (CD Project, 11 bit studios, CI Games i PlayWay), do badania których zastosowano analizę techniczną wykorzystującą formacje cenowe. W wybranych przypadkach analiza techniczna nie miała długofalowego bądź skutecznego wpływu na odwrócenie trendu, co podkreśla istotność wpływu premiery gry na wartość akcji przedsiębiorstwa.
Durski, W. (2024). Wpływ premier gier komputerowych na dynamikę cen akcji polskich spółek gamingowych. W: M. Gasz, A. Koza, A. Politaj, Ekonomia i finanse (s. 30-39). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: gry komputerowe; gry wideo; polski rynek gier wideo; branża gamingowa; computer games; video games; Polish video game industry; gaming industry