Wpływ niestabilnych warunków makroekonomicznych na zmiany struktury kapitałowej na przykładzie firmy Dom Development SA - Chrząszcz, Szymon; Macała, Maciej (The Impact of Unstable Macroeconomic Conditions on Changes in Capital Structure on the Example of the Company Dom Development SA, 2024)
Niniejsze opracowanie ma na celu ustalenie zależności pomiędzy niestabilnym makrootoczeniem a zmianami struktury kapitałowej Dom Development SA, jednej z największych spółek działającej w polskiej branży budowlanej. Wstępnie przyjęto założenie, że zachowanie płynności finansowej będzie priorytetem, nawet kosztem zadłużenia. Zgodnie z tym założeniem kapitał obcy powinien zwiększać swój udział w strukturze kapitałowej w wyniku zmian mierników sytuacji makroekonomicznej, takich jak inflacja oraz zmiany stóp procentowych. W tym celu autorzy skonfrontowali budowę struktury kapitałowej badanej spółki z jej wynikami finansowymi w latach 2017-2022. W badaniu wykorzystano metodę analizy statystycznej oraz analizy współzależności zjawisk. W trakcie badań ustalono, że firma zaczęła, wbrew oczekiwaniom, zwiększać udział kapitału własnego. Oznacza to, że niestabilna sytuacja makroekonomiczna nie musi powodować wzrostu udziału kapitału obcego w strukturze kapitałowej spółki z branży budowlanej.
Chrząszcz, Sz., Macała, M. (2024). Wpływ niestabilnych warunków makroekonomicznych na zmiany struktury kapitałowej na przykładzie firmy Dom Development SA. W: M. Gasz, A. Koza, A. Politaj, Ekonomia i finanse (s. 20-29). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: struktura kapitałowa; zadłużenie; stabilizacja finansowa; capital structure; debt; financial stabilization