Analiza wpływu pandemii COVID-19 na wybór leasingu samolotów i środków transportu drogowego: perspektywy, wyzwania i trendy - Bednarek, Nikola; Kalisz, Dalia (The Analysis of the Impact of the COVID-19 Pandemic on Aircraft and Road Transportation Leasing Choices: Prospects, Challenges, and Trends, 2024)
Przedmiotem artykułu jest ukazanie skutków zmian makroekonomicznych spowodowanych pandemią COVID-19 dla sektora polskich przedsiębiorstw zajmujących się leasingiem samolotów i środków transportu drogowego. Zakres czasowy opracowania ustalono na lata 2019-2022. Wykorzystano metody analizy porównawczej, statystycznej oraz analizę zależności z wykorzystaniem współczynnika korelacji Pearsona. Podjęcie niniejszej problematyki badawczej uzasadnione było chęcią poznania skutków pandemii dla transportu lotniczego i drogowego w kontekście zawieranych umów w zakresie leasingu samolotów i środków transportu drogowego. W tym celu podjęto próbę ustalenia, czy ograniczenia w przemieszczaniu się ludności w związku z realizowaną przez wiele państw polityką walki z rozprzestrzenianiem się pandemii skutkowały zmianami na rynku usług transportowych. Badania te ukazano w kontekście zawieranych umów leasingowych z firmami transportowymi. W opinii autorek ma to ukazać zmiany polityki firm transportowych jako reakcję na zmiany perspektyw w branży w kontekście dostosowania się do zmiennych warunków makroekonomicznych.
Bednarek, N., Kalisz, D. (2024). Analiza wpływu pandemii COVID-19 na wybór leasingu samolotów i środków transportu drogowego: perspektywy, wyzwania i trendy. W: M. Gasz, A. Koza, A. Politaj, Ekonomia i finanse (s. 9-19). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: leasing środków transportowych; pandemia COVID-19; rynek usług transportowych; leasing; COVID-19; airplanes; road transportation means