Analiza porównawcza kluczowych rozwiązań w zakresie konsolidacji sprawozdań finansowych zgodnie z MSSF oraz ustawą o rachunkowości - Gierusz, Maciej (Comparative Analysis of Key IFRS and Polish GAAP Regulations, 2024)
Cel: Rachunkowość finansowa, a szczególnie jej regulacje w zakresie konsolidacji, są próbą wiernego i rzetelnego odzwierciedlenia skutków transakcji gospodarczych. Podlegają więc ewolucji w miarę coraz lepszego rozumienia istoty ekonomicznej ujmowanych zdarzeń. Głównym celem artykułu jest analiza porównawcza dwóch źródeł regulacji skonsolidowanej sprawozdawczości finansowej, jakimi są MSR/MSSF oraz polskie prawo bilansowe. Cele pomocnicze to prezentacja ewolucji zasad przygotowywania skonsolidowanych sprawozdań finansowych według MSR/MSSF i ustawy o rachunkowości, wskazanie przyczyn wprowadzania zmian oraz krytyczna ocena obowiązujących rozwiązań w kontekście istoty ekonomicznej transakcji gospodarczych. Metodyka: Wykorzystane metody badawcze obejmowały studia literaturowe, analizę aktów prawnych oraz skonsolidowanych sprawozdań finansowych. Wyniki: Artykuł składa się z trzech części. Pierwsza stanowi wprowadzenie, w którym nakreślono problematykę oraz przedstawiono rys historyczny rozwoju regulacji w zakresie konsolidacji. W drugiej części przeanalizowane zostały najważniejsze obszary różnic. Należą do nich: kontrola nad jednostką zależną, wywieranie znaczącego wpływu oraz sprawowanie wspólnej kontroli, rozliczanie transakcji połączeń gospodarczych metodą nabycia, wycena wartości firmy, ujmowanie udziałów należących do właścicieli mniejszościowych oraz inne wybrane szczegółowe zagadnienia z analizowanego obszaru. Zakres opracowania obejmuje kwestie zarówno koncepcyjne, jak i związane z wyceną i prezentacją pozycji charakterystycznych dla skonsolidowanych sprawozdań finansowych. Implikacje i rekomendacje: Ostatnią trzecią częścią jest podsumowanie przeanalizowanych różnic między dwoma źródłami regulacji oraz próba wskazania, które z nich jest bliższe zasadzie jasnego i rzetelnego obrazu oraz wiarygodnego ujmowania skutków transakcji w sprawozdaniu finansowym. Oryginalność/wartość: Zdaniem autora rozstrzygnięcia MSR/MSSF w zakresie konsolidacji sprawozdań finansowych należy ocenić wyżej polskie prawo bilansowe z wyjątkiem amortyzacji wartości firmy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 3, s. 80-100
Keywords: MSSF; ustawa o rachunkowości; konsolidacja; sprawozdawczość finansowa; IFRS; Polish GAAP; consolidation; financial reporting