Własności szeregów czasowych stóp zwrotu z inwestycji w metale nieżelazne - Król, Paulina (Properties of Time Series of Rates of Return on Investments in Non-ferrous Metals, 2024)
Cel: Celem artykułu jest identyfikacja własności szeregów czasowych stóp zwrotu z inwestycji w wybrane metale nieżelazne z uwzględnieniem aktualnej niestabilnej sytuacji gospodarczej oraz geopolitycznej, jak również porównanie własności analizowanych szeregów czasowych. Metodyka: W artykule zastosowano wybrane metody statystyczne oraz ekonometryczne, metody inżynierii finansowej oraz analiz szeregów czasowych. Przedstawiono kształtowanie się cen i stóp zwrotu metali nieżelaznych (aluminium, cyny, cynku, miedzi, niklu i ołowiu) w latach 2015-2023, wyznaczono podstawowe statystyki szeregów czasowych oraz zweryfikowano normalność i stacjonarność rozkładów empirycznych. Wyniki: Najwyższy dochód przynosiły inwestycje w miedź, a najniższy – w ołów. Wszystkie szeregi czasowe cechowały się dodatnią historyczną stopą zwrotu. Stopy zwrotu z inwestycji w nikiel charakteryzowały się największą zmiennością. Rozkłady stóp zwrotu z inwestycji w miedź i cynę były lewostronnie asymetryczne, pozostałe szeregi zaś prawostronnie asymetryczne. Wszystkie empiryczne rozkłady szeregów czasowych nie były zbieżne z rozkładem normalnym, jednak wykazywały stacjonarność. Implikacje i rekomendacje: Osoby pracujące w sektorach związanych z metalami nieżelaznymi oraz inwestorzy powinni być zainteresowani znajomością własności stóp zwrotu z inwestycji w metale nieżelazne. Może to pomóc im w trafniejszym prognozowaniu cen metali nieżelaznych, a w efekcie – w dokonywaniu bardziej optymalnych transakcji na rynku. Oryginalność/wartość: W artykule zweryfikowano własności stóp zwrotu z inwestycji w metale nieżelazne wobec wysokiej zmienności panującej w ostatnich latach na rynku metali.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 3, s. 28-40
Keywords: metale nieżelazne; pandemia COVID-19; wojna w Ukrainie; szeregi czasowe; inwestycje alternatywne; non-ferrous metals; COVID-19 pandemic; war in Ukraine; time series; alternative investment