Ocena długoterminowej efektywności zatrudnieniowej dofinansowań na podjęcie działalności gospodarczej na przykładzie beneficjentów z terenu województwa podkarpackiego w latach 2015-2022 - Bednarz, Bartłomiej (Evaluation of the Long-term Employment Effectiveness for Initiating Business Activities Based on the Example of Beneficiaries from the Subcarpathian Voivodeship between 2015 and 2022, 2024)
Cel: Celem opracowania jest ocena długoterminowej efektywności zatrudnieniowej dofinansowań na podjęcie działalności gospodarczej finansowanych z Funduszu Pracy i przeznaczonych dla osób bezrobotnych na przykładzie beneficjentów z terenu województwa podkarpackiego w latach 2015-2022. Metodyka: W badaniu dokonano systematycznego przeglądu literatury, wykorzystując bogaty dorobek krajowej i zagranicznej literatury przedmiotu – wybierając tę o wysokiej jakości, oryginalności oraz aktualności. Posługując się metodą desk research, wykorzystano dane empiryczne udostępniane w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (obejmujące lata 2015-2024) oraz w Systemie Udostępniania Danych o Pomocy Publicznej (z okresu 2015-2022). Wyniki: W wyniku przeprowadzonej analizy uzyskano informacje o jej efektywności zatrudnieniowej po trzech, czterech, pięciu, sześciu, a nawet siedmiu latach od momentu zakończenia udziału w niej osób bezrobotnych. Ustalono, że samozatrudnienie jako forma aktywizacji zawodowej w długim okresie nie jest tak efektywna, jak sugerowałyby dane przedstawiane przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Implikacje i rekomendacje: Na podstawie opracowanych wyników uzasadniona wydaje się korekta zasad dotyczących przyznawania dofinansowań na podjęcie działalności gospodarczej dla osób bezrobotnych, np. w zakresie długości wymaganego czasu prowadzenia przedsiębiorstwa. Istnieje potrzeba kontynuowania badań w celu poszerzenia badanej grupy o przedsiębiorstwa w pozostałych województwach powstałe w wyniku udzielonej pomocy, analizy innych niż Fundusz Pracy źródeł finansowania, a także struktury beneficjentów i informacji o efektywności zatrudnieniowej dofinansowań w poszczególnych sektorach gospodarki. Oryginalność/wartość: Powstałe opracowanie wypełnia lukę w literaturze w zakresie braku informacji o poziomie efektywności zatrudnieniowej beneficjentów badanej formy pomocy w okresie dłuższym niż 24 miesiące.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 3, s. 1-12
Keywords: aktywizacja osób bezrobotnych; dotacje; Fundusz Pracy; pomoc publiczna; mikroprzedsiębiorstwa; activate the unemployed; subsidy; Labour Fund; public aid; microenterprises