Współdziałanie logistyczne w sieci humanitarnej - Marcinkowski, Jakub (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
[Współcześnie dostrzega się coraz większe zainteresowanie tematyką pomocy humanitarnej oraz radzenia sobie ze skutkami kryzysów humanitarnych. Rozważania podjęte w monografii dotyczą sieciowego podejścia do kategorii współdziałania logistycznego w sektorze humanitarnym w ramach trzech ujęć, tj. sieci międzyorganizacyjnych, sieci logistycznych i sieci humanitarnych. Jest to nowy kontekst badawczy w tym sektorze, w którym logistyka jest traktowana jako kręgosłup podejmowanych działań. Monografia w swoim zamierzeniu wzbogaca wiedzę o tym, jak zarządzać humanitarnymi łańcuchami dostaw w dobie zwiększającej się częstotliwości i intensywności kryzysów humanitarnych, które coraz częściej pojawiają się w „naszej” szerokości geograficznej. Przeprowadzone badania mają trójpłaszczyznowy charakter (teoriotwórczy, metodologiczny, empiryczny), a wyniki badań własnych mają aplikacyjny charakter dla organizacji humanitarnych. Monografia może być także wartościowa dla badaczy i praktyków zainteresowanych zarządzaniem pomocą humanitarną i strategiami sieci podmiotów niepowiązanych kapitałowo.] z zapowiedzi.
s. 321
Keywords: sieć międzyorganizacyjna; sieć logistyczna; sieć humanitarna; humanitarny łańcuch dostaw; strategia sieci