Zarys uprawy buraków cukrowych - Karpiński, Wincenty Józef (1867-1913) (Wydawnictwa Centralnego Towarzystwa Rolniczego, 1912)
W pracy niniejszej starano się przedstawić buraka i jego wymagania w ten sposób, by rolnik sam mógł wyciągnąć wskazówki dla praktyki i wynaleść najwłaściwsze zasady postępowania w przeprowadzeniu uprawy, oraz nawożenia w każdym poszczególnym przypadku; dlatego też, unikałem wszelkich rad w formie recept, lub niedość umotywowanych kategorycznych wskazówek.
Keywords: burak cukrowy