Ocena sposobu żywienia, jakości życia oraz wpływu suplementacji diety liofilizatem z owoców derenia jadalnego (Cornus mas L.) na stan odżywienia i wybrane parametry biochemiczne osób z zespołem metabolicznym - Godyla-Jabłoński Michaela (Assessment of diet, quality of life and the effect of dietary supplementation with lyophilizate of fruits of dogwood (Cornus mas L.) on nutritional status and body composition of people with metabolic syndrome, 2024)
Głównym celem pracy była ocena wpływu dodatku liofilizatu z owoców derenia jadalnego (Cornus mas L.) na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne krwi pacjentów z MetS. Dodatkowo oszacowano poziom aktywności fizycznej i oceniono styl życia pacjentów z MetS.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: suplementacja diety; dereń jadalny (Cornus mas L.); otyłość; zespół metaboliczny; parametry antropometryczne; stan odżywienia; sposób żywienia