Czynniki rozwoju globalnych łańcuchów wartości - Wojtas, Monika; Bialowąs, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
Głównym celem opracowania była analiza wpływu głównych czynników na rozwój globalnych łańcuchów wartości. Jako metodę badawczą przyjęto analizę literatury z obszaru globalnych łańcuchów wartości, handlu międzynarodowego i polityki handlowej. Rozważania teoretyczne poparto analizą danych statystycznych. Przeprowadzona analiza potwierdziła, że głównymi czynnikami rozwoju GVC były zmiany technologiczne, liberalizacja polityki handlowej i działalność korporacji międzynarodowych.
Wojtas, M. i Białowąs, T. (2024). Czynniki rozwoju globalnych łańcuchów wartości. W: B. Drelich-Skulska, S. Bobowski, P. Pasierbiak (red.), Globalne łańcuchy wartości – funkcjonowanie, dylematy, wyzwania (s. 47-65). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: globalne łańcuchy wartości; postęp technologiczny; polityka handlowa; korporacje międzynarodowe