Logistyka w organizacji imprez Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży Diecezji Legnickiej - Tsarakhov, Katarzyna (Logistics in Organising Events in Catholic Youth Association of Diocese Legnicka, 2023)
Artykuł zawiera przedstawienie i ocenę aspektów logistyki w organizacji wydarzeń Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży Diecezji Legnickiej w latach 2021-2023. Chociaż skala tych wydarzeń jest niewielka, zawierają one w sobie znamiona logistyki imprez masowych. Zanalizowano planowanie, wybór lokalizacji, zaopatrzenie, magazynowanie, transport oraz przepływ informacji. W badaniu użyto dwóch metod badawczych: obserwacji jako współorganizator imprez oraz anonimowej ankiety skierowanej do uczestników analizowanych wydarzeń. Artykuł podzielony jest na trzy części: przegląd literatury, analizę wyników badania oraz propozycje usprawnień. Wyniki badania wskazują, że logistyka odgrywa istotną rolę w organizacji wydarzeń stowarzyszenia. Jej poziom został oceniony pozytywnie, ale pozostawia on przestrzeń na wdrażanie usprawnień, które wpłynęłyby na większe zadowolenie uczestników. Największe potrzeby zmian wskazano w komunikacji, podziale zadań i terminowości.
Tsarakhov, K. (2023). Logistyka w organizacji imprez Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży Diecezji Legnickiej. W: P. Hanczar, N. Szozda (red.), Logistyka i transport (s. 96-108). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: logistyka imprez masowych; organizacja wydarzeń; planowanie; wybór lokalizacji; zaopatrzenie; mass events logistics; events organization; planning; selection of location; supply