Hulajnogi elektryczne jako sposób komunikacji w obszarach miejskich - Karliński, Paweł (Electric Scooters as a Means of Transportation in Urban Areas, 2023)
W artykule przedstawiono rosnącą popularność hulajnóg elektrycznych jako środka transportu w kontekście potrzeby ograniczenia emisji szkodliwych gazów. Omówiono korzyści wynikające z korzystania z hulajnóg, takie jak redukcja emisji CO2, oszczędność czasu i pieniędzy, a także łatwość poruszania się po mieście dzięki rozbudowanej sieci ścieżek rowerowych. Autor zwraca uwagę na problem parkowania hulajnóg, zwłaszcza w przypadku dostępnych w systemach sharingowych modeli, które często są pozostawiane w przypadkowych miejscach. Podkreśla także zalety i wady hulajnóg elektrycznych, w tym niewielki zasięg na jednym ładowaniu i podatność na warunki atmosferyczne. Analizuje także czynniki napędzające popularność hulajnóg, takie jak postępująca urbanizacja i rosnąca liczba mieszkańców aglomeracji. Wskazuje na wprowadzenie regulacji w wielu krajach europejskich, mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa użytkownikom hulajnóg oraz innych uczestnikom ruchu drogowego. Autor sugeruje, że rozwój mobilności jako usługi (MaaS) może być kluczowym krokiem w upowszechnieniu małych pojazdów elektrycznych. Integracja różnych środków transportu, takich jak hulajnogi elektryczne, rowery miejskie, samochody sharingowe i transport publiczny, może zachęcić mieszkańców do korzystania z bardziej zrównoważonych środków transportu.
Karliński, P. (2023). Hulajnogi elektryczne jako sposób komunikacji w obszarach miejskich. W: P. Hanczar, N. Szozda (red.), Logistyka i transport (s. 47-58). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Keywords: hulajnogi elektryczne; e-mobilność; transport ekologiczny; napęd alternatywny; electric scooters; e-mobility; eco-friendly transportation; alternative propulsion