Marki Zara i Reserved jako przykłady rozwoju e-commerce - Delimata, Oliwia (Zara and Reserved Brands as Examples of e-Commerce Development, 2023)
Celami artykułu są przedstawienie, jak rozwijała się i dostosowywała do potrzeb klienta sprzedaż internetowa, a także opisanie wykorzystywanych technologii wspierających i analiza działań podjętych przez wybrane przedsiębiorstwa z branży odzieżowej. Przeprowadzone zostało studium przypadków, w którym przedstawione zostaną flagowe sklepy firm odzieżowych Inditex i LPP – Zara i Reserved, a także przeanalizowane podjęte przez przedsiębiorstwa działania podczas pandemii koronawirusa w 2020 r. W artykule przedstawione zostały zmiany w wykorzystywanych technologiach i wynikach sprzedażowych, a także wnioski pokazujące, że oba sklepy z sukcesem dostosowały się do nowej rzeczywistości, w której znalazł się świat, i dalej są otwarte na nowe rozwiązania pozwalające na prężniejszy rozwój sektora handlu elektronicznego.
Delimata, O. (2023). Marki Zara i Reserved jako przykłady rozwoju e-commerce. W: P. Hanczar, N. Szozda (red.), Logistyka i transport (s. 22-34). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: e-commerce; handel elektroniczny; Inditex; LPP; technologie wspierające; electronic commerce; supporting technologies