Kalkulacja i weryfikacja parametru Minimum Connecting Time na przykładzie przewoźnika lotniczego X - Brząkała, Michał (Calculation and Verification of the Parameter Minimum Connecting Time on the Example of Air Carrier X, 2023)
Dynamiczny rozwój ruchu lotniczego skutkuje nawracającymi problemami z wyczerpywaniem się przepustowości portów lotniczych. W tym celu kluczowe jest opracowanie wskaźników oraz parametrów, za pomocą których porty lotnicze byłyby w stanie odprawić maksymalną liczbę pasażerów w określonym czasie, przy zachowaniu najwyższych standardów obsługi. Celem artykułu jest kalkulacja, a następnie weryfikacja obowiązujących minimalnych czasów przesiadkowych dla poszczególnych kategorii przepływów pasażerskich na przykładzie przewoźnika lotniczego X. Na podstawie przeprowadzonej analizy, zaprezentowane zostaną rekomendacje oraz zaproponowane usprawnienia. Zastosowaną metodą badawczą jest studium przypadku, czyli tzw. case study. Natomiast zidentyfikowany problem badawczy osadzony jest w kontekście tego, iż obiekt – przewoźnik lotniczy X – musi zdecydować, czy parametr MCT należy zmniejszyć (zwiększając jednocześnie konkurencyjność i liczbę możliwych tranzytów), czy zwiększyć (zmniejszając prawdopodobieństwo wystąpienia nieregularności i kosztów z tym związanych). Sporządzona analiza finansowa wykazała, że przedsiębiorstwo niezwykle precyzyjnie określiło wartości parametru dla poszczególnych stref lotniczych. Analiza ukazała także pewne nieścisłości, na które przedsiębiorstwo powinno szczególnie zwrócić uwagę. Ustalone na optymalnym poziomie czasy MCT zapewnią przewoźnikowi konkurencyjność, zwiększą wskaźnik łączności między poszczególnymi miastami, zmniejszą koszty nieregularności oraz zwiększą stopień wykorzystania aktywów poprzez zmniejszenie liczby tras wymagających połączonych par miast.
Brząkała, M. (2023). Kalkulacja i weryfikacja parametru Minimum Connecting Time na przykładzie przewoźnika lotniczego X. W: P. Hanczar, N. Szozda (red.), Logistyka i transport (s. 9-21). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: transport lotniczy; lotnisko; parametr; Minimum Connecting Time; air transport; airport; parameter