Dialog i partycypacja obywatelska na poziomie lokalnym na przykładzie miasta Krakowa - Jurek, Krzysztof (Dialogue and civic participation at the local level on the example of the city of Cracow, 2023)
Dialog i partycypacja społeczna to bardzo ważne narzędzie społeczne interakcji rządzących z społeczeństwem, które pomaga w budowaniu i rozwojowi nie tylko miasta, ale i więzi międzyludzkich. Buduje chęć utożsamiania się z miejscem, w którym na co dzień żyją obywatele. Wykorzystanie konsultacji społecznych czy budżetu obywatelskiego daje możliwość zabrania głosu przez każdego mieszkańca niezależnie od wieku. W literaturze partycypacja lokalna jest tematyką często pomijaną, co niestety przekłada się na brak zrozumienia tego elementu przez mieszkańców jak i samych rządzących. Poniższy artykuł został napisany w oparciu o dostępną literaturę oraz akty normatywne. Aby przybliżyć, jak obywatele miasta Krakowa mają wpływ na to, co dzieje się w ich mieście, przedstawiono najważniejsze projekty, które zostały zrealizowaną bądź są w realizacji z Budżetu Obywatelskiego, przedstawiono również najważniejsze konsultacje społeczne na przestrzeni lat 2020 – 2023 r.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 49(4)/2023, s. 49-59
Keywords: miasto Kraków; budżet obywatelski; dialog społeczny; konsultacje społeczne; partycypacja