Zastosowanie liczników energii elektrycznej w procesach przemysłowych - Wnukowska, Bogumiła (Application of electric energy meters in industrial processes, 2023)
Zastosowanie liczników energii elektrycznej w procesach produkcyjnych jest związane z prowadzeniem racjonalnej gospodarki energetycznej. Zarządzanie i badanie potrzeb energetycznych w zakładzie przemysłowym jest czynnością kluczową. Kontrola zużycia energii oraz regularnie prowadzone pomiary dotyczące sprawności procesu produkcyjnego w zakładzie są podstawą audytu energetycznego, który w konsekwencji prowadzi do działań w kierunku obniżenia energochłonności produkcji i zmniejszenia ponoszonych kosztów.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 49(4)/2023, s. 13-24
Keywords: liczniki; pomiar; energia elektryczna