Pojęcie niewadliwości i rzetelności ksiąg rachunkowych na podstawie orzecznictwa sądów administracyjnych - Szampera, Wiktoria (The Concept of the Integrity and Reliability of Accounting Books Based on the Jurisprudence of Administrative Courts, 2024)
W regulacjach związanych z prowadzeniem ksiąg rachunkowych w prawie zarówno podatkowym, jak i bilansowym wskazane są kryteria, które należy spełnić, aby właściwie te księgi wypełniać. Wśród wymogów wymienia się rzetelność i niewadliwość. Enigmatyczne sformułowanie tych terminów w aktach prawnych wywołuje spór pomiędzy organami podatkowymi a podatnikami bądź ich pełnomocnikami, w szczególności w przypadku wykrycia nieprawidłowości w księgach rachunkowych podczas przeprowadzonych postępowań podatkowych. Z uwagi na taką niejednoznaczność rozumienia tych pojęć głównymi celami artykułu są analiza porównawcza przepisów prawa podatkowego i bilansowego w zakresie interpretacji niewadliwości i rzetelności ksiąg rachunkowych oraz wskazanie typowych zdarzeń, które stanowią podstawę kwestionowania przez organy podatkowe niewadliwości i rzetelności tych ksiąg na podstawie orzecznictwa sądów administracyjnych. Następnie poddano ocenie wyniki uzyskane z przeprowadzonej analizy.
Szampera, W. (2024). Pojęcie niewadliwości i rzetelności ksiąg rachunkowych na podstawie orzecznictwa sądów administracyjnych. W: M. Biernacki, R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 131-139). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: niewadliwość; rzetelność; księgi rachunkowe; orzecznictwo sądów administracyjnych; integrity; reliability; accounting books; jurisprudence of administrative courts