Związki sportowe i ich finansowanie - Skalik, Melania (Sports Associations and Their Funding, 2024)
Poruszone w artykule rozważania obejmują zarówno definicje i formy prawne związków sportowych, jak i ich relacje z polskimi związkami sportowymi, które posiadają monopol w określonych dyscyplinach sportowych. W pracy podkreślona została rosnąca rola regulacji wewnętrznych związków sportowych oraz ich znaczenie w kształtowaniu praktyk organizacyjnych i dyscyplinarnych, a także zwrócono uwagę na wyzwania związane z zapewnieniem zgodności ich działalności z prawem. Funkcjonowanie związków sportowych wspomagane jest przede wszystkim ze środków publicznych, które częstokroć nie są wystarczające na realizację celów i założeń związków. Istnieje szansa na częściowe pokrycie deficytu w budżetach związków sportowych poprzez sponsoring prywatny, niemniej jednak nie jest on dostępny w równym stopniu dla wszystkich zainteresowanych. Niebagatelne znaczenie odgrywa w tym zakresie chociażby popularność danego sportu. Na podstawie analizy regulacji prawnych, literatury i publicystyki z zakresu prawa stowarzyszeń i finansowania organizacji pozarządowych oraz wnioskowania logicznego poddano temat analizie. Metodyka badań obejmuje analizę dokumentacyjną, w tym przegląd obowiązujących regulacji prawnych oraz przepisów dotyczących funkcjonowania związków sportowych i ich finansowania. Opracowanie zawiera elementy analizy porównawczej, koncentrując się na różnicach w definicjach oraz formach prawnych, jakie przyjmują związki sportowe.
Skalik, M. (2024). Związki sportowe i ich finansowanie. W: M. Biernacki, R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 116-130). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: związek sportowy; sport; prawo sportowe; finasowanie; sponsoring; sports association; sports law; financing; sponsorship