Uznawalność kosztów uzyskania przychodów przez organy podatkowe – analiza wybranych interpretacji skarbowych i wyroków sądów - Morawska, Ewelina (Recognition of Revenue Costs by Tax Authorities – Analysis of Selected Tax Interpretations and Court Judgments, 2024)
Celem artykułu jest analiza interpretacji podatkowych oraz wyroków sądów administracyjnych z zakresu uznawalności kosztów uzyskania przychodów oraz sprawdzenie, czy są one jasne i czytelne dla podatnika. W pierwszej kolejności przedstawiona została podstawa prawna ustalania kosztów uzyskania przychodów, a następnie rozwinięto temat uznawalności tych kosztów przez organy podatkowe. Przedmiotem analizy są ustawy, interpretacje skarbowe, wyroki sądów administracyjnych oraz literatura. W pracy opisano sytuacje, w których podatnikowi brakuje pewności, czy ma prawo zaliczenia wydatku jako kosztu uzyskania przychodu. Interpretacje podatkowe i wyroki sądów administracyjnych stanowią dla niego dodatkowe źródło informacji poza ustawami określającymi koszty uzyskania przychodu. Rozpatrując interpretacje podatkowe i wyroki sądów, można zauważyć, czym musi charakteryzować się wydatek, aby organy podatkowe uznały go za koszt uzyskania przychodów. Przeprowadzona analiza wykazała, że najważniejsze dla organów podatkowych jest to, aby celowość ponoszonego kosztu była ściśle związana z osiąganym przychodem.
Morawska, E. (2024). Uznawalność kosztów uzyskania przychodów przez organy podatkowe – analiza wybranych interpretacji skarbowych i wyroków sądów. W: M. Biernacki, R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 107-115). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Keywords: koszty uzyskania przychodów; podatek dochodowy; podatek; opodatkowanie; cost of revenues; income tax; tax